ΚΥΠΡΟΣ 1821 - 2021

Πηγές

Η Κύπρος παρά τη δυσμενή γεωγραφική της θέση και τον ανέτοιμο για πόλεμο πληθυσμό της, συνέβαλε με τον δικό της τρόπο στον αγώνα του 1821. Μέσα από πρωτογενείς και δευτερογενείς ιστορικές πηγές (κείμενα, έργα τέχνης, μνημεία) και λογοτεχνικά κείμενα, παρουσιάζεται η δράση των Κυπρίων κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Μνημεία

Με δέος στεκόμαστε μπροστά στα μνημεία που θυμίζουν τη συμβολή του νησιού μας στον αγώνα του 1821: το Μαυσωλείο των Αρχιερέων, το κτήριο της παλαιάς Αρχιεπισκοπής, η Κρύπτη των Φιλικών στο Παγκύπριον Γυμνάσιον, οι προτομές σημαντικών προσωπικοτήτων. Αυτά και άλλα...

Λογοτεχνία

Η μορφή και ο μαρτυρικός θάνατος του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, η θυσία των άλλων επισκόπων και ο θάνατος στο Βελιγράδι του συνεργάτη του Ρήγα Φεραίου, Ιωάννη Καρατζά, αποτέλεσαν –μεταξύ άλλων– πηγή έμπνευσης Κυπρίων λογοτεχνών.

Ιστορία

Οι εκτελέσεις των Χριστιανών τον Ιούνιο και Ιούλιο του 1821 και οι διώξεις του πληθυσμού της Κύπρου απασχόλησαν τους ιστοριογράφους του 19ου και 20ού αιώνα και παρουσιάζονται ακολούθως.

Τέχνη

Τα μνημειώδη έργα τού Γεωργίου Μαυρογένη και τού Μιχαήλ Κάσιαλου από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ αναδεικνύουν το μεγαλείο της θυσίας του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Επισκόπων. Η πολιτιστική δημιουργία στα χνάρια της ιστορίας, η τέχνη ως...

No results found

Ρωτήστε